Marblehead-start

12 seglare från Härnösand i norr till Landskrona i söder hade mött upp för att ge sig i kast med Sommens svårseglade vatten. Det kom att visa sig att tävlingen skulle leva upp till sitt namn.

På lördagen möttes seglarna av en byig västlig vind på mellan 0 och 6 m/s. Kryssmärket och pliktbojen fick läggas in mot land och det medför alltid besvärliga förhållanden. Det gällde att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle!
För den oinvigde kan det vara svårt att förstå tjusningen i det vi håller på med närfoto Dan Viklund man kan höra sådana här uttryck på bryggan:
– Vad det snurrar!
– Jag låg först men nu är jag sist……
– Var fick han vind ifrån?
– Måste du alltid vara i vägen för mig?
– Protest!!
Vatten är ju en förutsättning för segling, men det skall helst vara utanför båten. Detta fick Magnus Engström med SWE 58 erfara. En genomblöt mottagare gjorde att han tvingades ge upp redan efter första seglingen. Allt eftersom seglingarna genomfördes utkristalliserade sig en toppkvintett: SWE 93, SWE 91, SWE 74, SWE 27 och SWE 24. De turades om att vinna lördagens seglingar.
SWE 18, Robin Stridqvist och Göran Eimir med SWE 29 gjorde många bra resultat under dagen. Far och son Nylund hade också många täta dueller.
På lördagskvällen avnjöts en regattamiddag på Restaurang Sjökrogen alldeles intill seglingsplatsen. Både stämningen och maten var god!
Inför söndagens seglingar hade tre båtar en god chans att vinna regattan; SWE 24, SWE 27 och SWE 93. På söndagsmorgonen låg dock dimman som en fuktig Foto: Dan Viklundfilt över sjön och vinden var som bortblåst! Framåt tiotiden kom en svag ostlig bris och i den kunde sju seglingar genomföras. Mestadels var vinden mycket svag men ganska stadig i riktning. Nu gällde det att ha bra trim för lättvind och vara försiktig med roderrörelser och skotning!
Jerker Svanvik i SWE 21 hade skörat sin A-rigg och tvingades därför använda B-riggen i den lätta vinden – besvärligt! SWE 93, Rolf Andersson, började dagen starkt med tre raka segrar.
SWE 71, Olle Norrman med fältets enda Berlioz, tog några fina placeringar.
När tävlingen avslutades vid 13.30-tiden hade totalt 26 heat seglats. Vinnare blev hemmaseglaren Per Mårtensson, SWE27, med Rolf Andersson, SWE 93, på andra plats och SWE 24, Jakob Mårtensson, på tredje.
Motvridet var årets näst sista regatta och efter prisutdelning och fotografering skiljdes seglarna åt med förhoppningen om att ses igen i Åhus i oktober.

Per Mårtensson

Resultat Motvridet 2015