Sommens Segelsällskap bildades 1923. Året 1930 inköptes, för 12.000 kronor (en förmögenhet på den tiden), den mark i Seglarvik utanför Tranås där klubben finns än idag. Nöjesseglingen på Sommen har dock anor från 1880-talet då de första så kallade segelsniporna kom till sjön.

Gamla klubbhuset

Vid ett möte 10 Oktober 1930 beslutades att ett klubbhus skulle byggas till en kostnad av 3.500 kronor. Arbetet startade i slutet av september 1930 och allt arbetet utfördes av medlemmarna själva efter skisser av sällskapets ordförande Olof Holm. Som mest var ca 25 man igång samtidigt. Invigningen av klubbhuset gjordes på Pingstaftonen den 6 Juni 1931, en stor dag i SSS historia.

Klubben fortsatte expandera och vid årsmötet 1937 var medlemsantalet 90 st. Natten till den 14 Januari 1968 brinner det gamla klubbhuset ned till grunden. Branden upptäcks inte förrän på förmiddagen den 14 Januari.

Nya klubbhuset

Efter branden 1968 beslöt medlemmarna att omedelbart sätta igång med att bygga ett nytt klubbhus. En kommitte bildades som skulle utreda behoven och första spadtaget togs på valborgsmässoafton 1970. Denna gång fanns en entreprenör som gjorde grovjobbet med att resa stomme, mura, mm. Sedan ryckte medlemmarna in och gjorde det de kunde, allt för att hålla kostnaderna nere. Invigningen av SSS nya klubbhus skedde på hösten 1971.

Klubbens 50-årsjubileum firas 1973. Mer om SSS finns att läsa i Jubileumsboken, ”Sommens Segelsällskap 50 År”. I januari 1998 är medlems- antalet 330 personer. 1998 firar Sommens Segelsällskap sitt 75-årsjubileum.

Du som har mer information om vad som tilldragit sig inom Segelsällskapet, främst under perioden från 1973 och fram till dags dato är välkommen att höra av dig så vi kan komplettera historiken.


Under 2014

Årets stora investering och arbete har varit att ansluta SSS klubbstuga och stugområde till det kommunala vatten- och avloppssystemet. Anläggningen togs i bruk under sommaren 2014. I samband med VA-arbetet har även belysningsstolpar satts upp i stugområdet.

Bryggorna har klarat den milda och isfria vintern bra trots att skvalpisen vissa dagar snedbelastade en del av bryggor oroväckande.

Den nya jollebryggan och de två jollevagnarna blev ett lyft och har fungerat bra.

Det nya köket fungerar bra och den ny renoverade verandan är klar.

Backen har planats ut och fått ny beläggning. Den nya sjösättningsbryggan vid rampen blev ett lyft och underlättar sjösättning med båtvagn.

Varvet för vinterförvaring av båtar fungerar bra. Ytterligare uppställningsplatser för båtar på trailer planeras.

Löpande underhållsarbeten på anläggning utförs ideellt av klubbmedlemmarna.

 


2009-06-10

Sommens Segelsällskap fick ta emot en gåva 2009-06-10

Ove Burenby i Sommens Segelsällskap tar här emot tavlan, föreställande en segelbåt, av Jörgen Wågenberg. Foto: Bevan Berthelsen

Jörgen Wågenberg donerade under gårdagskvällen en inramad blyertsteckning, av den under 60-talet kände, tranåsprofilen Baltzar Örtengren.

MINNESGODA TRANÅSBOR kommer säkert ihåg att han bland annat var en skicklig båtbyggare, som höll till nere i hamnen nedanför nuvarande Sommenforum.
Jörgen och Baltzar var jobbarkompisar på Tranås Skolmöbler. När Örtengren sade upp sig och avflyttade till västkusten frågade Jörgen om han inte kunde få teckningen som hängde på Baltzars skåp.
Så blev det och nu hänger tavlan i Seglarviksrestaurangen, en plats där den platsar bra.

Bevan Berthelsen

Ove-Burenby-o-Joergen-Waage[1]