Vi som seglar på sjön sommen

Månad: mars 2015

Jakten på foilande talangerna kan börja som är mellan 16-20 år

Om knappt två veckor inleds Red Bull Foliering Generation, en ny tävlingsserie för seglare i åldern 16-20 år. Tävlingen avgörs i tillhandahållna två-personers foilande katamaraner. Den första
Häftig segling

Häftig segling

deltävlingen av sju går i Japan och den svenska deltävlingen går i Malmö 7-9 aug.

Tävlingarna kommer att köras i knockout-format med fyra båtar i varje delsegling. De första två i varje omgång avancerar till nästa omgång, medan de sista två får en ny chans att kvalificera sig i en förlorar runda. De sju vinnarna från de nationella deltävlingarna kommer sedan att bjudas in till världsfinalen i Red Bull Foiling Generation 2016.

Båtarna som används är tillhandahållna Flying Phantom, en mycket spektakulär två-personers foilande katamaran som kan nå hastigheter på upp till 35 knop. Läs mer på SSF sida>

Bryggarbete

Nu blir vårt fina Seglarvik ännu finare. Bryggan byggdes 1957 och har sedan dess tjänat oss väl. Nu är det dax för restaurering.
image

Renovering av bryggan

image

Renovering av bryggan

image

Renovering av bryggan

Renovering av brygga

Renovering av bryggan

SSF lanserar: Premiär för digital övningsbank

Nu lanseras svensk seglings egen digitala övningsbank som ska förenkla arbetet för tränare och instruktörer. Nu kan de via mobilen, läsplattan eller datorn enkelt ta fram nivåanpassade övningar till sina träningspass och samtidigt bidra med sina egna favoritövningar.

Theres Wolgast, projektledare för SSF:s projekt ”Gå på vatten” har tillsammans med Karin Almquist som är involverad i några av SSF:s juniorprojekt, varit ansvarig för att utveckla svensk seglings övningsbank. digital_1 – ”Gå på vatten” har som mål att lära fler barn, ungdomar och vuxna att segla och umgås med vatten på ett bra sätt, med SSF Seglarskola som bas. Det känns väldigt roligt att få vara med och utveckla övningsbanken och att nu få lansera den. Samtidigt göra det enklare för våra seglarskoleinstruktörer att planera och genomföra en kul och kvalitativ seglarskola, säger Theres Wolgast. Läs mer på SSF

Inbjudan till Doyle Dubbeln som seglas på Roxen.

Fick ett inbjudan från Linköpings Segelsällskap om att delta i Doyle Dubbel som seglas på Roxen. Se mail nedan

Hej Sommens Segelsällskap!
Kul med ny hemsida. Vi Roxenseglare håller koll på andra sjöar också. Med

Doyle Dubbeln 14 maj

Doyle Dubbeln 14 maj

vetskap om att det finns trailerburna seglare hos Er så tipsas om en ny kappsegling på Roxen för i år. Doyle Dubbeln, shorthanded kappsegling 14 maj.
Mera info:
http://linss.se/2015/03/16/inbjudan-doyle-dubbeln/

Med vänlig hälsning
Pelle Georgsson
ordf. Kappseglingsnämnden LSS SSR

Stor satsning på Instruktörsutbildningar hos SSF

SSF Seglarskolor expanderar och i dagsläget är det 112 av SSFs klubbar som arrangerar våra skolor och fler är på gång. Detta innebär också en ökad efterfrågan av väl utbildade instruktörer med inriktning på olika målgrupper.

.

Instrukt-rer

Storsatsning på Instruktörsutbildning på SSF

Ja, efterfrågan är nu så stor att exempelvis en instruktörsutbildning på Västkusten som skall genomföras i mitten av maj var fulltecknad redan i februari månad!

SSF Seglarskola vänder sig till såväl barn, ungdomar som vuxna på nivåerna nybörjare, fortsättning och grön kappsegling. Här har instruktörsutbildningarna främst fokuserats på jollar med inriktning på utbildning för barn och ungdomar

Läs mer på>Svenska seglarförbundet

Tävlingskalendern för hela Svenska seglarförbundet

Om ni har funderat på att vara med eller titta på någon kappsegling i sverige? Kan man  söka i Svenska seglarförbundets tävlingskalender. Där går det att leta efter olika klasser och sortera efter tex landskap, båttyp mm.

Svenska seglarförbundets Tävlingskalender Läs mer>

Seglingskalendern för Sommens Segelsällskap 2015

Seglingskalendern för 2015 är klar.
Finns även på flik Seglingar
Kappseglingsprogram 2015
Vårregattan Lördag 23/5 kl.11.00
Norra Vi lör-sön 27-28/6 kl.12.30 & kl. 11.00 i N.Vi, LYS-start i Seglarvik
Single Man Race Söndag 12/7 kl.12.30
Lilla Sommen Runt lördag 1/8 kl.0900
Hästholmen Runt lördag 22/8 kl.10.00, LYS-start
KM lördag 29/8 kl.11.00 (reservdag 12/9)
Höstdraget lördag 19/9 kl.18.00
Kvällskappseglingar tisdagar kl.18.00
19/5, 26/5, 2/6, 9/6, 16/6, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8

Välbesökt vintermöte

Det var ett välbesökt vintermöte där vi gick igenom sommarens seglingar och några tillsättningar av funktioner i klubben.

föreläsare Geolog Torbjörn

föreläsare Geolog Torbjörn

Som avslutning på vintermötet gästades föreningen av geolog Torbjörn Persson. Genom sin föreläsningen ”Sjön Sommens födelse” invigde Torbjörn oss i sjöns något dramatiska ungdom.

Tranåsbygdens bidrag till skapelseberättelsen tog avstamp i urbergets och sprickstrukturernas ofattbara ålder. Sprickbildningarna i berget angav redan för en miljard år var dagens sommafjärdar skulle komma att ligga. Men för att skapa storlek och djup krävdes hundratals miljoner år av vittring och ett antal nedisningar för att rensa rent och finslipa bergets yta. sjön sommen Lantmäteri

Ur ett geologiskt tidsperspektiv skedde den senaste nedisningen för ”futtiga” ca13 000 år sedan. En tidsperiod som för en geologi närmast känns som igår. De sjöstadier som benämns som Sommenissjön eller Storsommen såg dagens ljus när iskanten befann sig strax norr om sjön och fortfarande hindrade Svartån från att rinna norrut. Längs hela iskanten flödade enorma smältvattenströmmar. Från väst mottog Storsommen våldsamma vattenmassor från Vätternsänkan och en vid den tiden översvämmad Svartådal. Ett av de mest dramatiska ögonblick i sjöns och Tranåstraktens historia var när en ca 60 m högre vattennivå i väster med väldig kraft spolade in över nuvarande Tranås stad och vidare ut mot Hätte. Den sand och grus som kom att ansamlas vid Hättestranden utgör idag förutsättningarna för Tranås nuvarande vattentäkt.

Vid Håredal kan vi se tydliga spår av liknande händelser och vattnets fortsatta väg österut mot Baltiska issjön strax öster om Svanasjön. Ett av de mer påtagliga bevisen för Storsommens höga vattenivåer utgörs av Malexanderdeltat. Andra platser som ger oss ledtrådar om sjöns forna storhet är grusplatåer vid tex Blåviks kyrka och dalgångar på Asby udde.

Avslutningsvis diskuterades hur Sommenrödingen och andra sk glacialrelikter en gång i tiden kom till sjön. Och det är något Torbjörn kommer att återkomma till i samband att föredraget återkommer under fiskets dag den 16/7 på Naturum Sommen i sommar.

Bilder från båtmässan Allt för sjön 2015

bild02Här är några bilder från båtmässan som jag besökte i Stockholm. Det är lite blandat som fångade min uppmärksamhet. Tyvärr var det inte så många nyheter på seglingssidan.

Den stora nyheten har jag redan presenterat i förra inlägget. Möjligen kan man kalla Haber 620 för segelbåt. Men det är snarare en motorbåt med hjälpsegel som har den stora fördelen att vara grundgående och har lätt att fälla masten.
Sedan är jag svag för välbevarade gamla träbåtar med blänkande lack och det märks också på antal bilder jag tar på dom.

Dan Viklund
Sommens Segelsällskap

En helt ny entypsklass – FAREAST 28R!

Nordic Yachts/Fareast Yachts med Mats Runström i spetsen storsatsar och lanserar en helt ny entypsklass – FAREAST 28R!

Båten bygger på design och teknologi ifrån den framgångsrika FAREAST 31R, Fareast 28R Ny entypsklassmen är tillskillnad ifrån sin storasyster byggd med vakuuminjicerad sandwich skrov med isopolyester och har bl.a aluminiummast.

Detta medför att prisbilden blir otroligt konkurrenskraftigt gentemot ex. J/70, Melges 24, Farr 30 mfl. Entypsregeln är under upprättande och kommer bl.a. stipulera ett begränsat antal segel, allt för att hålla kostnaden nere.

Läs mer på
www.fareast28r.com
eller läs test på
http://www.blur.se/2015/02/19/fareast-28r-testsegling/

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén