Fler och fler tar upp sina båtar trots att sol och värme fortfarande hänger sig kvar. Men som alla vet så kan det slå om väldigt fort och att hålla på med ta upp under regn och rusk försöker man undvika.

När man sehost_01r sig runt i hamnen kan man inte undgå att höstfärgerna har kommit och börjat ändra sig till de lite mörkare färger. Till viss del kan det bero på den torra hösten.

 

Men lördag den 1/10 är solen framme och temperaturen ca 16 grader och det är skönt att hålla på att greja med sina båtar.

lyfta_03

 

Det är lite pyssel att få upp sin båt. Det är några steg innan allt är klart. tex. Tömma båten på grejer som dynor, segel , flytvästar, köksutrustning och passa på att göra rent inombords och på däck.

Nästa steg brukar vara att se till att vagga/vagn och platsen där båten ska vinterförvaras är okey.

Innan upptagning tar vi av masten. Vi i klubben brukar ta ner masten under vinter. Det finns hamnar som låter de sitta kvar som kan vara praktiskt, men vi vill gärna skydda våra master och minska belastningen på båtarna under vinterstormarna.

 

lyfta_01

 

När båten väl kommit upp ur vattnet är botten i fokus. Hur mycket beväxning har fastnat i år? Är det några skador på köl och roder. Tvätta och rengör den innan det tlyfta_02orkar och fastnar ännu mer. Man kan passa på att vaxa och putsa sin båt redan nu för att minska vår bestyren.

När båten är på sin plats brukar man se till att motor får sin vård och förberedas för att inte något som kan frysa sönder. Har man en mindre utombordare är det enklare att ta loss och ta med hem.

Sen kommer det här med att täcka båten. Det finns tusen olika sätt man kan göra det på. En del bygger nästa ett helt hus andra lindar in den som en kåldolme. Men det är viktigt att det finns möjlighet att luft kan cirkulera för att inte otrevliga överraskningar dyker upp på vårkanten.

Att man under tiden har klubbkamrater att snacka med och få hjälp av när problem dykerhostfixa upp är bra att veta. Finns en terapi känsla i att hålla på att fixa och greja om man tar sig god tid. När allt är klart och man kan lämna utan att vara orolig är en skön känsla.

vagga_02

vagga_01