Vi som seglar på sjön sommen

Populär RC segelbåt hos Linköpings Segelsällskap

15 APR 2019

Besöker Linköpings Segelsällskap RC grupp som seglar Dragon Force 65

  • Uppdaterad: 15 APR 2019 22:32

Är det att seglar på riktigt när man har en radiostyrd segelbåt? Inhandlade en Dragon Force 65 under besök på Allt för sjön. 

På en ren inpuls så köpte jag en Dragon Force 65 när jag var på besök på Allt För Sjön i Stockholm. Tänkte att det kan vara en kul grej att hålla på med under fina sommardagar under semestern.

Så börjar man bygga ihop byggsatsen som inte är så svårt. För det mesta är förmonterat. Men som alla segelbåtar är det viktigt att kan få tips på inställningar och knep för att det ska fungera bra. Då är youtube bra att ha för att kolla efter tips.

Efter ett tag så märkte man att det finns ett stort intresse att kappsegla med denna typ av segelbåt och att Linköpings Segelsällskap är väldigt aktiv klubb.

Jag fick kontakt med Bo Rogalin som håller Facebook sida som heter Dragon Force Linköping, Där jag fick inbjudan till att vara med och segla.

  De träffas nästan varje söndag för att träna och ibland gå igenom seglingsteknik och taktik. Bo berättade att båten är populär och att det blir fler och fler deltagare i regionen.
Den här söndagen som jag var med var det ca 10 deltagare. Banan man lägger ligger mellan bryggorna i segelbåtshamnen. Eftersom det finns bryggor nästan runt om kastar man helt enkelt ut en tyngd med en boj och en tamp som man kan dra in den med. Inget krångel med roddbåt mm.

Hur är det med segelkänslan? Jo den finns där och man inser att det finns mycket att lära. Att bedömma avstånd är svårt innan man har tränat upp förmågan. Jag var säker på att jag skulle komma på rätt sida om rundningsmärket som var längs bort men ..nej. Det gäller att hänga med i starterna och komma rätt men det gick inget vidare. Men det gör inget för det var roligt i alla fall och man vill komma tillbaka för att testa igen.

Det var lite kyligt och varma kläder är bra att ha. Vindarna var bra men skiftade riktning endel. Dragon Force 65 klarar starka vindar förvånadsvärd bra för att vara en så liten båt. 

Det är bra att göra sin båt synlig för det gäller att kunna se sin bät även på långt håll. DF65 en entypsbåt och alla ska vara lika men det finns 3 st olika riggar att välja mellan och här ser ni en A+ rigg som sitter på 4111. Den riggen har ett större försegel som går till toppen av masten.

Efter en dag med att segla DF65 inser man att det är mycket segling det handlar om. För det kräfs lika mycket trimning av rigg, hantering av båt och taktik som vanlig kappsegling gör. Lyckas man få allt rätt ser man hur mycket snabbare det går.
Att en kappsegling går fort är bra för man får många försök att segla bättre. Att sedan båten inte kostar så mycket och att det är en entypsbåt gör att man seglar under samma förutsättningar. 

Dan Viklund
Sommen Segelsällskap

Föregående

Seglingsföreskrifter 2019 klara

Nästa

Nytt utseende på SSS hemsida

1 kommentar

  1. d-change

    I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such
    detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén