KM 2019

09 SEP 2019 19:33

KM 2019 seglades under lördagen den 7 september med fyra tuffa seglingar. Vinnare blev Benny Axelsson som står i mitten med sina gastar Johan Wykman till vänster och Kaj Axelsson till höger.

  • Skapad: 09 SEP 2019 19:33

Under lördagen samlades fem båtar för att göra upp om klubbmästerskapet i svala vindar med växlande väder.

Före första start Km 2019

Fyra delseglingar skulle genomföras, de tre första i följd som var beräknade att ta en knapp timma och sedan en timmas uppehåll till segling fyra som kom att bli 1,5 timma lång. Alla genomfördes på banor på Tranåssjön.

         Bana 1 seglades Seglarvik-Sandvik-Tranåsöarna i 4-6 m/s sydvästlig vind som under seglingen drog sig mer mot väst. Brother (Benny Axelson) var först i mål tjugo sekunder före Cajsa-Stina (Jörgen Lantz) och trea  Iwa (Kjell Larsson). Detta blev även placeringarna efter handikappomräkning.

         Bana 2 justerades efter vindvridningen och kom att gå Seglarvik-Ringsberget-Seglarvik-Ringsberget-Seglarvik. Vindstyrkan var densamma, byig väst-sydvästvind och den seglade tiden blev ungefär en timma.

Spinnackerstart

En båt i omstart, trots detta var fältet tätt vid rundningarna. Först i mål var Iwa följd av Cajsa-Stina trettio sekunder senare och trea Brother minuten därefter.

         Bana 3 seglades samma sträckning, även här en båt i omstart (trots detta rundar denna först i Seglarvik). Fältet är tätt  och tiden här blir strax under timman. Först i mål var Brother följd av Cajsa-Stina trettio sekunder senare och trea Iwa åtta sekunder därefter.

         Efter en paus då man gått i land för att fika och studera resultatet startade segling fyra på en bana Seglarvik-Ringsberget-Sandvik-Ringsberget-Seglarvik. Vem som helst av tre båtar kunde nu vinna mästerskapet vilket ökade spänningen. I starten fick tre båtar göra omstart och Brother kom bäst i väg. Detta läge behöll han ända in i mål följd av Cajsa-Stina en och en halv minut därefter och Väderkvick fyra och en halv minut senare.

Resultat med en segling borträknad:

1                    Brothers                              Benny Axelson                   1+1+1

2                    Cajsa-Stina                         Jörgen Lantz                       2+2+2

3                    Iwa                                     Kjell Larsson                      3+1+3

4                    Lea II                                  Patrik Risberg                     4+4+4

5                    Väderkvick                         Anders Thunell                   5+5+3

Sommens Segelsällskaps seglingsnämnd

Göran Lindholm