Var på båtmässan Allt för sjön på Svenska mässa i Älvsjö under den mest besökta dagen och det beror på att Allt-för-sjön-2016Vildmarksmässan startar upp under sista helgen som båtmässan går. En gissning att det kan vara ca 15-20 000 besökare under lördagen och ca 100000 besökare under hela veckan.

När man väl kommer in efter ett tags bilköande finns det en hel del att titta på. Jag brukar börja med att titta på segelbåtsavdelningen för att se nyheterna och om det finns några gamla klenoder att beundra. Det som tog min uppmärksamhet var en häftig trimaran och en lite rolig is/strandjakt. Gick vidare mot motorbåts delen som är betydligt större med både stora lyxkryssare och roddbåtar.
Fastnade för en kombinerad jetski och vanlig båt. Man sätter fast en jetski maskin i en specialanpassad framdel så att det ser ut som en båt med plats med fler passagerare som man sedan kan koppla loss.
Bland de större fanns en Yamarin som utvecklat en botten som ska ge en jämnare och med lättdriven båt som ska ge bättre bränsleekonomi. När man kommer till Christ Craft med dubbla V8 or och en finsh som bländar är man såld ända tills man ser prislappen. Gummibåtar med stora motorer och aluminiumbåtar för både nöje och som arbetsverktyg är mycket populära.
Naturligtvis finns det gamla klenoder att beundra och blir förundrad över att de fungerar och de har lyckats bevara dem i så fint skick. Upptäckte underbara modeller av gamla skärgårdsbåtar.

DSC00437

Vildmarksmässan kan man hitta sitt semesterparadis. Många utställare är där för att visa hur fantastiskt just deras landsände är och vad man kan göra och uppleva. Vill man titta på praktiska grejer för att få en bra vandring, kajak eller campingtur är man på rätt plats. Stannar gärna och ser på de fantastiska naturbilderna och undrar hur många timmar de har legat i mygg rika marker för att kunna ta dessa bilder.

Att sedan gå in i ”prylhallen” med alla tänkbara grejer för alla båtägare och hitta sin nödvändiga grej till specialpris är ju min favorit hall. Man kan även få fina tips på hur man kan underhålla sin båt. Praktiskt båtägande håller seminarium som går med jämna mellanrum. Även räddningstjänst och andra som håller på med säkerhet visar sin utrustning och färdighet.

Som sagt finns det mycket att se och uppleva på Allt för Sjön 2016. Det är inte konstigt att man är lite trött men nöjd när sätter sig i bilen för hemfärd.

Dan Viklund
webmaster