På Båtmässan i Göteborg presenterades vinnarna av utmärkelsen Årets Segelbåt 2016.
Hämtad från www.Sittbrunnen.se och www.batmassan.se

https://sittbrunnenplay.solidtango.com/video/arets-segelbatar-2016-korade

Vinnare av Årets segelbåt 2016

 

Rapport från testseglingarna

Här är en kort summering av testerna av de bästa nya segelbåtarna i Sverige – de nio nominerade till Årets Segelbåt 2016.

FAMILJEKLASSEN

Hanse 315
Testad i byig vind 7-8 m/sek. Fungerade fint med god kontroll. Effektivt roder, bra segel och pigg känsla. Avskalad inredning men med samma funktioner som i större båtar.

Dufour 350
Testad i 5-7 m/sek byig vind. Livlig och känslig att styra med inadekvata standardsegel och dito segelkontroller. Å andra sidan lyckad i linjerna, ljus, välanvänd och elegant inredning.

Maxi 1200
Testad i 0-2 m/sek och i 6-7 m/sek. Känns stor, trygg och tung, angenämt styv och gör mer än godkänd fart. Inbjudande innovativ inredning och bra utrustning ger förhållandevis högt pris.

LÅNGFÄRDSKLASSEN

Adventure 55
Seglad i 10-12m/sek. Rejäl roderkontakt, lätt att segla väl, gör flott fart – 10 knop i Gullholme Halsar! Maxad lyxfinish i bästa Oruststil. Tänkt i allt för alla klimat.

Contest 42 CS
Seglad i 10-12 m/sek. Förnämlig däcksalongbygge med superb roderkänsla. Bärig och bastant i friskt väder. Påkostad inredning med kontinental, lyxig atmosfär och välbyggd i vakuum.

Linjett 43
Seglad i 6-8 m/sek. Rejäl, redig med behaglig seglingskänsla och fantastisk roderkontroll. Hög kvalitet, traditionell, perfekt finish och uppmuntrande mycket båt för pengarna.

PRESTANDAKLASSEN

Arcona 465
Seglad i 2-4 m/sek. Smidig i rörelserna med elegant glid och lika snabb som vinden. Starkt byggd i kolfiber för snabba, lugna färder och kappsegling. Ultrabred salong trots bred U-soffa.

Far East 28R
Testad i 4-5 m/sek. Spjutsnabb, suverän acceleration och tydligt rodertryck. Nådde 12,2 knop med gennaker. Få racegodsaker och noll inredning håller priset lockande lågt.

Faurby 360E
Testad i 2-5 m/sek. Danskt båtbygge som allra bäst. En förädlad (E/Evolution), finessrik, flott, slank och lätt båt med snabb lugn gång, racingfinesser och sagolikt utförande på allt.