Idén att ta med SWE155 till tävlingen 2022 dök upp efter mitt deltagande som ekipage i 2021 års norska Solingmästerskap. Under det senaste året kunde jag uppleva den mycket trevliga atmosfären som finns i den norska flottan och tillsammans med nöjet att segla en ”one design” regatta med en båttyp som jag absolut älskar.


2022 års upplaga var även 100-årsfirandet av Jan Linge som har ritat Soling och var en mycket uppskattad seglare. Regattan hölls i den vackra staden Oslo och med utlovat deltagande av några riktiga olympiska Soling-stjärnor!
Det var ett sant nöje att tillbringa en vecka i Oslofjorden och segla mellan KNS segelklubb, öarna, operahuset och Munch-museet.

Vår vecka började tisdag den 16/8 med båtförberedelser, inklusive lite vax på vax av.
Onsdagen seglade vi runt Oslos centrum, med vinden tilltog till 28 knop(c15 m/s) på eftermiddagen.
Torsdagen var det inte tillräckligt med vind för träning och vi tog chansen att fixa storsegelfallet och vår upp och nervända windex!
Vi fortsatte träningsseglingen på fredagen och gjorde vad vi kunde för att få vår spinnaker flyga. Tyvärr blåste det väldigt lite vilket resulterade i att det planerade träningspasset ställdes in på eftermiddagen.

Lördagen hölls 4 lopp, med vindbyar upp till 24 knop(13 m/s). Vissa misstag gjordes, särskilt en 360 efter babords vindkorsning, en 360 efter en fullspäckad tävlingsstart och en onödig återkomst till startlinjen! I den 4:e regattan sparkades vi ut från mållinjen av en stängd båt rad och det kostade oss 2 platser. Vi lovade våra vänner NOR93 under middagen att ta med en protestmegafon nästa gång.


Lördagens totalklassificering var 16:e av 17 båtar, men SWE155-stämningen kunde inte vara bättre.
Socialt nattevenemang handlade om firande av Linge och hans livsverk. Naturligtvis även firande av sol- och ynglingdesign. Men vi fick lära oss under middagen hur viktig stagseglets segel häng i Solingen är. Något du säkert kan identifiera som felaktigt trimning på SWE155 i flottans bilder. Något att ta till sig!


Söndagen hölls det 5:e och 6:e loppet, med vindbyar upp till 29 knop(15 m/s). Efter att ha misslyckats med den 5:e tävlingsstarten måste jag erkänna att när jag anlände till tävlingsfältet och surfade snabbt på höga vågor med bara storseglet + stagsegel. Var det ganska skrämmande att se 10 Solingar med sina spinnaker uppe i den hårda vinden. Mer träning behövs!


Vi väntade på att dagens första lopp skulle sluta och jag tog det dåliga beslutet att inte delta den 6:e. När allt kommer omkring, bara att avsluta det loppet skulle ha gett oss 2 platser upp i det totala resultatet och vi var där och redo! Lärdom.

Den totala vinnaren blev det återförenade norska bronsmedaljlaget i Sidney, med samma båt NOR1, speciellt lånad från Oslos sjöfartsmuseum, ett par meter från KNS-klubben. Hur coolt!

Jag vill tacka Sommens Segelsällskaps seglare för allt stöd som ges, och alla lyckönskningar.
Kan inte heller låta bli att speciellt tacka Petrus som i all hast hjälpte mig med ett släplager, Roy som tog upp min Solingen ur vattnet snabbt och effektivt och Cale för att han var min onlinecoach, som alltid fanns att nå!

För de intresserade hade alla båtar en GPS-spårare, och hela racet kan spelas upp här: (märkena var GPS-kontrollerade, så bli inte förvånad över att se dem röra sig långsamt och lätt!) https://tractrac.com /event-page/event_20220819_NorwegianC/2431/

Joao Teles
Sommens Segelsällskap

2022/08/25