Sommens segelsällskap stod värd för en Kona Cup i vindsurfing den 15e juli 2017. Kona är den snabbast växande vindsurfing-klassen

16 JUL 2017 23:39Sommens segelsällskap stod värd för en Kona Cup i vindsurfing den 15e juli 2017. Kona är den snabbast växande vindsurfing-klassen

  • Uppdaterad: 17 JUL 2017 07:57

race time

Kona Cup i Tranås.

Sommens segelsällskap stod värd för en Kona Cup i vindsurfing den 15e juli 2017. Kona är den snabbast växande vindsurfing-klassen som kombinerar fart och surf men också seglingsegenskaper så att man även kan kryssa och därmed bankappsegla.

Segelsällskapet inbjöd till 4 dagars övning med först hade prova-på och träningsläger i tre dagar och sedan en dags avspänd kappsegling den fjärde dagen. Veckan började med tuffare vindar och avslutades med lätta och var därmed enormt lärorik för alla involverade.

Lördagen, tävlingsdagen bjöd på strålande solsken och vridande, lätta vindar. Riktigt Sommenväder, som tillresta uppfattade som mycket utmanande ;). Utanför Seglarvik på Sommens öppna vatten la seglingsledningen en kort kryss-, kort halvvind-länsbana. Den seglades två varv på dryga halvtimmen och efter tre race på förmiddagen, gjorde vi uppehåll för hamburgelunch och skönt häng en stund, innan vi gick ut och körde två race till. Klubbens Roy Gustavsson utgjorde seglingsledning och gjorde så på bästa tänkbara sätt. Trots de lätta vindarna lyckades vi genomföra alla 5 tänkta seglingar och runt 16 tiden var alla seglare i hamn där dagen avslutades med prisutdelning.

Med 5 fullbordade seglingar, knappt 20 deltagare, 10 seglandes för hemmaklubben och hela 8 olika klubbar totalt representerade, blev eventet riktigt lyckat. I Kona seglar tjejer och killar tillsammans och genom handikappsystemet med kroppsviktsindelad segelstorlek tävlar alla på likartade villkor och tillsammans gammal som ung. Äldsta som provade på under veckan var 65 år och yngsta 12 år. Av cirka 21 deltagare var 3 tjejer. Vi ser däremot i resultatlistan hur erfarenhet väger tungt och vi hittar första junior på 4e plats.

Vinnare för dagen blev Linda Jonas från Västerås. Linda har många år bakom sig som vindsurfare på elitnivå men har börjat segla Kona först i år. Grattis Linda. Andraplatsen togs av Per Bringdal från Söderköping – ja, just det, Per är bror till Sveriges kanske bästa vindsurfare genom tiderna, Anders med samma efternamn. Bästa lokala seglare blev Blåviksbon Björn Uller med en tredje plats. Flera andra Tranås-seglare körde sin första kappsegling. Tranåsseglarna Simon Winblad och Edwin Tranheden lyckades mycket bra och fick bestämt mersmak (red. anmärkning 😉 ).

Slutligen stort tack till alla deltagare och funktionärer för en mycket väl genomförd tävling. Hoppas alla hade kul och fortsätter träna så ses vi förhoppningsvis nästa sommar.

Trevlig sommar!

Se fler bilder bilder från Kona Cup 2017 på sjön Sommen

Resultat Kona Cup 2017 på Sommen