Pia och Kjell Holmgren i Pers Maxi Magic

Som väl de flesta har hört, anordnar man i kommunens regi aktiviteter, som ger seniorer möjlighet att prova på olika sporter. Samordnare för det hela är fritidskonsulent Joakim Karlsson. När vi i Segelsällskapet i våras fick frågan, om vi ville vara med, bestämde man snabbt, att det ville vi. Och det vi skulle erbjuda, var att följa med ut i båtarna och segla. Man bestämde, att det skulle passa bäst på sensommaren.

Så för tre veckor sedan kom måndagen då vi skulle ta emot 50 förväntansfulla deltagare. Då insåg vi att vår uppgift inte var så lätt. Segling är ju mer väderberoende än någon av de andra sporterna. Just den dagen var det stormvarning. Snabbt beslöt båtägarna att det var uteslutet att segla. I klubbhuset blev det fika och ordförande Per gav en trevlig presentation av klubbens verksamhet.

Första träffen i klubbhuset

Måndag nummer två var problemet det omvända. Då var det knappt någon vind. Faktiskt ganska bra. Utan stress kunde man dela upp hälften av 65-plussarna på ett tiotal båtar. De flesta två per båt. Man fick i det ljumma vädret känna på hur avstressande det är att ljudlöst glida fram långsamt nästan utan vind.

Måndag nummer tre, igår, blev mer spännande. Man hade varnat för ganska stark vind, upp till 12 m/s i byarna. Dessutom vind från ost, den sämsta riktningen i Seglarvik, eftersom det blåser rakt in i hamnen.

Sven och Irene Käck i den minsta båten, Ragnars Mani 66

Seglarna och 65-plussarna tyckte ändå att vi borde ge det en chans. Problemet är mest att komma ut ur hamnen och in igen. När man väl är ute på vattnet och har fått upp segel, klarar båtarna det bra.

Deltagarna som fick uppleva dessa två olika seglingar, kände sig nog som kändisarna i Kanal 5.s Över Atlanten. Ena dagen lite trist flytsegling. Den andra dagen kraftigt lutande båt och smattrande segel. Vi båtägare kände oss lite till mans som Gurra Krantz. Vilken glädje att få dela med oss av vår kunskap och erfarenhet till nybörjarna!

Nästa sport för 65-plussarna blir gåfotboll. Troligen en mer stillsam aktivitet.