14 NOV 2018 22:16

Skärgårdskryssaren Corona har en gång i tiden legat i Sommens Segelsällskaps hamn.

  • Uppdaterad: 14 NOV 2018 22:16

När några från klubben var och besökte Skärgårdkryssar pokalen i Alingsås. Upptäckte de en gammal bekant båt som en gång i tiden har legat och ägts av en klubbmedlem. 

Corona

 

Skärgårdskryssarpokalen går under augustimånad och samlar en mängd gamla härliga skärgårdskryssare som många kommer långa vägar för att vara med och kappsegla. Bland dom fann de en gammal bekant. Det är en skärgårdskryssare med namnet Corona som byggdes 1927 och som kom till sjön 1957 och ägdes av Kristian Karlsson.

Corona

Han äde och vårdade kryssaren i 30år innan den såldes vidare till en släkting 1987 och hamnade i Hjälmaren. Där den stannade till början av 2000-talet och sedan vidare till Stockholm där ”Corona” fick en välbehövlig renovering. Nu har den hamnat i tyskland och stolta ägare tar med ”vår gamla dam” med trailer till olika meetings och var på besök i Alingsås där vi träffade på henne igen.

Coronas mast

Hon ser ut att vara nytillverkad när man tittar på den glänsande lacken och blanka detaljerna. Man knappt förstå att den är så pass gammal som den är. En riktig pärla.

Corona

Lite info utdraget från Wikipedia:

==

Skärgårdskryssarpokalen är Sveriges äldsta fortlevande kappseglingspokal.

Skärgårdskryssarpokalen sattes upp 1910 i SK30-klassen. Men sedan 1933 seglar A22:orna om pokalen varje sommar. Sedan början av 80-talet seglas SM i A22 samtidigt som Kryssarepokalen, dvs segraren blir både svensk mästare och vinnare av Skärgårdskryssarepokalen.

 ==

Än lever träbåten! Man blir glad att det finns de som orkar och vill bevara dessa klenoder för kommande generationer. Ett stort tack

Dan Viklund
Sommens Segelsällskap